Povodňové stavy v České republice stále přetrvávají, avšak na mnoha místech voda již opadla, což umožňuje zahájení likvidace škod, jejichž celková výše přesahuje jednu miliardu korun. Nejvíce zasaženými oblastmi jsou Moravskoslezský a Olomoucký kraj, kde pojišťovny evidují desítky tisíc škodních událostí.

Pro vás jsem proto připravil tento článek, který vás krok za krokem provede správným postupem při škodní události. Ve druhé části článku se dozvíte nejčastější dotazy spojené s vyřizováním škod.

ŠKODNÍ UDÁLOST: PRAKTICKÝ NÁVOD KROK ZA KROKEM

  • V první řadě je třeba nahlédnout do Vaší pojistky, zda máte pojištěno riziko povodně a záplavy a to u stavby i domácnosti. Pokud ano, máte z větší části vyhráno.
  • Zdokumentujte stav poškození Vašeho majetku (stavba, vybavení domácnosti, vedlejší objekty jako přístavky, garáže, atd.).
  • Pokud je to jen trochu možné, poškozené věci nevyhazujte a odkládejte bokem pro případnou prohlídku ze strany pojišťovny.
  • Uschovávejte si všechny doklady související s odstraňováním škody jako např. vysoušeče, odvoz bahna, atd.
  • Škodu co nejdříve nahlašte Vaší pojišťovně. Na promlčení je sice 4 roky, viz níže, ovšem čím dříve škodu nahlásíte, tím dříve můžete očekávat finanční kompenzaci za poškozený majetek.
  • Ideální je hlásit škodu s pomocí Vašeho poradce, který Vás celým procesem provede.

 

DESATERO NEJČASTĚJŠÍCH DOTAZŮ 

  • Kdy nejpozději musím škodu nahlásit své pojišťovně?

Promlčecí doba sice začíná běžet 1 rok po vzniku pojistné události a trvá 3 roky, ovšem s nahlášením neotálejte. Usnadníte tak zkoumání a řešení škody a urychlíte celý proces jejího vyřízení. A tím dříve obdržíte od Vaší pojišťovny finanční prostředky. Škodu byste navíc měli hlásit tzv. „bez zbytečného odkladu“ abyste Vaší pojišťovně neztížili průběh jejího vyřizování a zkoumání škody.

  • Jak mohu škodu nahlásit?

Prakticky všechny pojišťovny umožňují hlásit škody jak telefonicky, tak elektronicky (doporučujeme, pokud máte tu možnost) na jejich webu. Telefonní linky pojišťoven mohou být v aktuální době přetížené.

  • Uzná mi pojišťovna i škodu způsobenou na vybavení domácnosti, případně uhynutých zvířatech?

Ano, pokud máte pojištěnou i domácnost a případně věci v nebytových prostorech.

  • Vztahuje se pojištění majetku i na vytopené vozidlo či motocykl?

Pojištění domácnosti se nevztahuje na vozidla, která podléhají povinnosti sjednat na ně povinné ručení. Pokud máte poškozené vozidlo následkem povodně nebo záplavy, musíte škodu nárokovat z Vašeho havarijního pojištění, pokud jej máte sjednáno. Pojištění domácnosti se ale může vztahovat např. na elektrokola, koloběžky apod…  Týká se zpravidla modernějších pojištění.

  • Proplatí mi pojišťovna i náklady spojené s odklizením nepořádku po škodě, případně náklady spojené s prevencí? Dovoz pytlů s pískem apod..

Ano, pojišťovny standartně proplácí i úklid pozemku či domu nebo bytu po škodě, navíc pojišťovny proplácí i náklady vynaložené na tzv. předcházení škodě.

  • Mohu si sjednat i pojištění na poslední chvíli, kdy už je zřejmé že bude můj majetek vytopen?

Pozor: Pojištění majetku kryje tzv. „nahodilé situace“. Proto je u rizika povodně a záplavy vždy tzv. čekací doba (nejčastěji 10 dní). Pokud vznikne škoda v této čekací době, nebude škoda hrazena z pojištění.

  • Proplatí pojišťovna i např. stavební práce (opravy omítek, výmalby atd..), pokud si je budu provádět sám?

Ano. Pojišťovny proplácí tyto škody buď oproti faktuře (provede odborná firma či řemeslník) nebo tzv. formou rozpočtu dle tabulek (případ svépomocí).

  • Mám sjednáno pojištění majetku, ovšem chybí v něm riziko povodně a záplavy.

Škody způsobené povodní a záplavou mi nebudou uhrazeny. Pojišťovna mi ale může uhradit např. zatečení do domu střechou, okolo oken, apod. pokud mám sjednáno riziko zatečení atmosférických srážek.

  • Pokud při povodni spadne můj dům a poškodí majetek souseda? Kdo to uhradí?

Pozor: Většina lidí si myslí, že to bude hrazeno z mého pojištění odpovědnosti. Tak by tomu ale bylo pouze v případě, pokud bych něco zanedbal. Pokud jsem nic nezanedbal, jedná se o živelní riziko, které jsem nemohl nijak ovlivnit a škodu si musí poškozený soused vynárokovat v rámci jeho pojištění majetku, pokud jej má sjednáno. Pokud je sjednáno nemá, má bohužel smůlu.

  • Co když mám poškozený dům financovaný hypotékou či jiným úvěrem na bydlení?

Postup bude naprosto stejný. Pokud je Váš dům zastaven ve prospěch nějaké finanční instituce (např. banka či stavební spořitelna), pojišťovna Vám bude po domluvě s bankou postupně uvolňovat prostředky na obnovu poškozeného majetku a banka si prostřednictvím svého technika ohlídá, že opravu opravdu provádíte.



Broker-Pool.cz